2 timer urtetur

Urter og tradisjonskunnskap

2-timer opplevelse på Moski besøksgård, «Det skråstilte tunet»

I opplevelsen inngår:

  • En smak på vårens urter
  • Servering av bålkaffe, te, kaffeost, samt saft og kake laget med lokale urter fra gården.
  • Læring om tradisjonskunnskap;
    • Selvberging i gammel tid
    • Nyttegjøring av naturens matressurser
    • Samisk gårdsbruk før og nå

Foruten om å få litt innblikk i selvbergingslivet i gammel og ny tid på et skråstilt tun, legger vi til rette for å lære hvor enkelt det er å bruke matressursene fra naturen i den daglige husholdningen. Vi tar utgangspunkt i de næringsrike ressursene om våren. De små spirene av urter som dukker opp på markene, sevjen som strømmer i bjørka og knoppene på bar- og lauvtrær. Alt som kroppen trenger av vitamininnsprøyting etter en lang vinter i Nord-Norge.

Gjennom hele året har man nyttiggjort seg av det naturen har å bidra med. Det er ikke bare bærspann, soppkurv og en sekk på ryggen man har med seg på alle vandringer i marka. Nevenyttige menn og kvinner har alltid øynene åpne for emner som vil kunne brukes i duodji (handverk).

Gjennomføring

Vi samles rundt rundt bålet på «Det skråstilte tunet».

De besøkende får mulighet til å smake på gårdens saft av geitrams eller mjødurt og får høre om bruken av naturressursene i markebygda for 60-70 år siden.

Turen går til «Boskahagen» eller der det kryr av geitramsskudd. Gjennomføres turen når kvann/boska skyter seg opp fra marka, kan den besøkende plukke og smake på urten mens vi forteller hvordan urten har vært brukt før- og hvordan vi kan bruke urten i dag.

Turen går videre opp mot en utmarksteig med nydelig utsikt over Snubbavannet/Duorgajävri. Her får vi høre om bruken av naturressursene i utmarka.. Vårens spirer kan samles til salat og suppe- eller urten kan være så smakfull at den bare må spises med det samme.

Rundt bålet på samlingsplassen er det tid for kaffe/te, kaffeost eller saft laget på urter. Det vanker en smak av urtekake, mens de besøkende får høre om samisk tradisjonskunnskap i de markesamiske bygdene.

Periode for gjennomføring:

Turen kan gjennomføres hver dag i perioden 15. Juni – 1. Juli.

Turen kan justeres noe etter værforhold.

Dersom det er regn eller kaldt, brukes lavvuen som samlingsplass.

Gruppestørrelse 4-8 personer

Bekledning: lett genser og vindtett jakke i tilfelle vind. Det er viktig å kle seg etter været.

I tillegg har vi engangshansker til gjester som ønsker å plukke urter. De får også låne en dertil egnet kniv.

Skotøy: Det er viktig at man har med godt skotøy som også er stødig og varm når vi skal gå i marka.

Været kan vise seg fra alle sider.

Vi som leder turen har samisk tilhørighet i området, bruker urter i husholdningen, har formidlingsevne og snakker norsk og engelsk.